PROJEKT 1000-100-1-0

U današnje doba, kad je klasični James Bond neosviješteni dinosaur iz prošlosti, romani Marija
Šoštara pravo su osvježenje u svijetu špijunskih priča. Čvrsti i snažni muškarci, prekrasne žene
egzotična izgleda, međunarodni incidenti i inteligentno rješavanje svjetskih zavrzlama, ponovno nam plijene pažnju u Projektu 1000-100-1-0.

Radnja je smještena u doba hladnog rata, kompjutori su tek u povojima, problemi se ne rješavaju upisivanjem par slova u tražilicu. Špijunski posao pada na leđa pojedinih tajnih agenata koji vječito nose glavu u torbi. Priča započinje u nekadašnjoj Jugoslaviji, no uskoro se razmata i prelazi granice Istočne Njemačke, Rusije i Orijenta.

Ovaj roman ima baš sve što treba imati klasični špijunski triler. Bez nepotrebnih opisa, vulgarnosti ni srcedrapateljnih scena, autor je uspio pretočiti svoja bogata životna iskustva iz raznih zemalja u napetu priču. Mario Šoštar odlično barata povijesnim činjenicama, te stvara odmjeren spoj mašte i realnosti.
Na hrvatskoj književnoj sceni, špijunski su romani hrabar i značajan iskorak, poslastica za svakog ljubitelja akcije i uzbuđenja. Mario Šoštar piše osebujnim i pomalo zaboravljenim macho man stilom.

Ines Hrain

LIKOVI U ROMANU:
DOBRI MOMCI i jedna djevojka

Francois Lampourde – Terenski obavještajac agencije Connery-Larson čiji posao iz jednostavnog zadatka primopredaje dokumenata preraste u jurnjavu po cijeloj planeti.

Olaf Larson – Šef agencije Connery-Larson čiji.

Profesor Baburin – Izumitelj revolucionarnog automobilskog motora u potrazi za partnerima koji bi mu omogućili da napusti Sovjetski Savez i svoj naum sprovede u djelo.

Muhamed – Vođa skupine muđahedina koji se u Afganistanu bore protiv sovjetskih okupatora.

Usama bin Laden – Mladi Arap koji muđahedine opskrbljuje sa oružjem i pomaže im da se oslobode okupatora.

Paul Lennon i John McCartney – obavještajci agencije Connery-Larson koji se kasnije pridružuju Lampourdeu u njegovim bezbrojnim pustolovinama po srednjem istoku.

Amani Limanwar – Mlada sirijka koja igrom slučaja naleti na Vladimira Putinova i osvoji mu srce

LOŠ MOMAK KOJI POSTAJE DOBAR MOMAK

Vladimir Putinov – Terenski obavještajac Sovjetskog KGB-a. Iz tvrdog špijuna sa stavom, polako prerasta u zaljubljenog muškarca kojem služba državi prestaje biti prioritet jer se u njegovu životu pojavila mlada sirijska djevojka iz Damaska.

LOŠI MOMCI

Jaffar Nawaf bin Abdulaziz Al Salman – Sin kuvajtskog ministra za naftu koji zna za Baburinov izum i pokušava ga pridobiti da radi za njega, koristeći se pri tome svim mogućim metodama bez trunke morala.

General-major Kovčenko – Visoki funkcionar KGB-a. Pokušava razotkriti tko to sve profesora
Baburina pokušava pridobiti na svoju stranu i to ujedno spriječiti. Njegov glavni motiv nije spriječiti odljev jednog genijalca iz Sovjetskog Saveza, već kod svega toga zaraditi unaprijeđene s obzirom da mu je primarni cilj doći do vrhovne upravne stolice KGB-a. Kovčenko ne bira sredstva kako bi se dočepao te visoke funkcije.

Vladimir Vladimirović Oljegov – Srednjerangirani oficir KGB-a, stoji iza otmice profesora Baburina i organizator je cijelog niza zadataka za Putinova i njegove kolege.

INTERESNE SKUPINE

TEXON – Međunarodna Poslovna Korporacija TEXON je poduzeće razgranato po cijelom svijetu i aktivno u svim granama poslovanja, službeno glasi kao najbogatija korporacija na svijetu te je u vlasništvu Antonija Pernettia koji diskretno upravlja korporacijom s velikim uspjehom, djelomično zahvaljujući „Connery-Larson, samostalnoj tržišnoj istraživačkoj agenciji“

CONNERY-LARSON, SAMOSTALNA TRŽIŠNA ISTRAŽIVAČKA AGENCIJA – Iako joj ime
govori kako istražuje tržišta za potrebe klijenata, agencija je u određenim krugovima poznata kao špijunska organizacija TEXON-a koji joj je jedini klijent, a po svojoj moći, utjecaju i razgranatosti, agencija Connery-Larson se može bez problema mjeriti sa vodećim svjetskim obavještajnim službama kao što su CIA, NSA, MI-5, MOSSAD, KGB itd.

KGB – Obavještajna služba Sovjetskog Saveza